2025-12-16
A karácsonyi köret, amit nem lehet elrontani – így készül a gratin!
Egy olyan krémes és ízgazdag köretre vágyunk a karácsonyi fogások mellé, amellyel az egész családot lenyűgözhetjük? Meg is találtuk a tökéletes megoldást: a gratint, amelyet még a kevésbé tapasztalt szakácsok is magabiztosan elkészíthetnek.
A gratin valójában egy egyszerű konyhai technika, amelynek lényege, hogy a cseréptálban vagy tepsiben készülő ételt sütés közben ropogós, aranybarna kéreggel koronázzuk meg. Ezt a módszert már a 17. századi Franciaországban is előszeretettel alkalmazták, a szerényebb háztartásokban éppúgy, mint az előkelő udvari konyhákban. A kifejezés a francia gratter – azaz kaparni, lekaparni – igéből ered, és az edény alján vagy oldalán kialakuló, ropogósra sült falatokra utal.
- 1,8 kg burgonya,
- 5 gerezd fokhagyma,
- 1 evőkanál sótlan vaj,
- 2 darab közepes mogyoróhagyma (vagy 1 darab kisebb vöröshagyma),
- 250 g tejszín,
- 90 g finomra reszelt bármilyen félkemény sajt,
- 30 g finomra reszelt parmezán sajt,
- 1 evőkanál friss kakukkfű,
- 1 evőkanál só,
- 1 teáskanál frissen őrölt fekete bors.

- Első lépésként melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Vágjunk félbe egy gerezd fokhagymát, dörzsöljük át vele a sütőtál belsejét, majd kenjük ki 1 evőkanál puha vajjal.
- Forraljunk mindeközben egy kis lábasban lassú tűzön a hagymát, a tejszínt, a sót, a frissen őrölt borsot, a kakukkfüvet és a maradék fokhagymagerezdeket. Addig főzzük, amíg a hagyma és a fokhagyma egészen puhává nem válik (körülbelül 15–20 perc).
- Hagyjuk hűlni, majd turmixoljuk krémesre. Ez a lépés kihagyhatatlan, mivel ettőll lesz kellően selymes a végeredmény.
- Ezt követően a megtisztított burgonyát szeleteljük hajszálvékonyra. Helyezzük a szeleteket enyhén ferdén, maroknyi adagokban a kivajazott sütőtálba úgy, hogy szépen fedjék egymást – így alul puha, felül roppanós textúrát kapunk. A kisebb darabokkal töltsük ki a hézagokat.
- Öntsük rá a tejszínes hagymakrémet, fedjük le alufóliával, majd süssük 60–75 percig, amíg teljesen megpuhul. Hagyjuk pár percig hűlni.
- Vegyük le a fóliát, és szórjuk a tetejére a reszelt Gruyère-t és parmezánt. Tegyük grill alá 5–10 percre, amíg a sajt ráolvad, buborékozni kezd, és gyönyörű aranybarna kéreg képződik rajta.
(Recept)
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


