A karácsonyi köret, amit nem lehet elrontani – így készül a gratin!
Gratin
Fotó: Gayvoronskaya_Yana / Shutterstock

2025-12-16

A karácsonyi köret, amit nem lehet elrontani – így készül a gratin!

Egy olyan krémes és ízgazdag köretre vágyunk a karácsonyi fogások mellé, amellyel az egész családot lenyűgözhetjük? Meg is találtuk a tökéletes megoldást: a gratint, amelyet még a kevésbé tapasztalt szakácsok is magabiztosan elkészíthetnek.

A gratin valójában egy egyszerű konyhai technika, amelynek lényege, hogy a cseréptálban vagy tepsiben készülő ételt sütés közben ropogós, aranybarna kéreggel koronázzuk meg. Ezt a módszert már a 17. századi Franciaországban is előszeretettel alkalmazták, a szerényebb háztartásokban éppúgy, mint az előkelő udvari konyhákban. A kifejezés a francia gratter – azaz kaparni, lekaparni – igéből ered, és az edény alján vagy oldalán kialakuló, ropogósra sült falatokra utal.

Hozzávalók
  • 1,8 kg burgonya,
  • 5 gerezd fokhagyma,
  • 1 evőkanál sótlan vaj,
  • 2 darab közepes mogyoróhagyma (vagy 1 darab kisebb vöröshagyma),
  • 250 g tejszín,
  • 90 g finomra reszelt bármilyen félkemény sajt,
  • 30 g finomra reszelt parmezán sajt,
  • 1 evőkanál friss kakukkfű,
  • 1 evőkanál só,
  • 1 teáskanál frissen őrölt fekete bors.
Image
Gratin
Fotó: Esin Deniz / Shutterstock
Elkészítése
  1. Első lépésként melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Vágjunk félbe egy gerezd fokhagymát, dörzsöljük át vele a sütőtál belsejét, majd kenjük ki 1 evőkanál puha vajjal.
  2. Forraljunk mindeközben egy kis lábasban lassú tűzön a hagymát, a tejszínt, a sót, a frissen őrölt borsot, a kakukkfüvet és a maradék fokhagymagerezdeket. Addig főzzük, amíg a hagyma és a fokhagyma egészen puhává nem válik (körülbelül 15–20 perc).
  3. Hagyjuk hűlni, majd turmixoljuk krémesre. Ez a lépés kihagyhatatlan, mivel ettőll lesz kellően selymes a végeredmény.
  4. Ezt követően a megtisztított burgonyát szeleteljük hajszálvékonyra. Helyezzük a szeleteket enyhén ferdén, maroknyi adagokban  a kivajazott sütőtálba úgy, hogy szépen fedjék egymást – így alul puha, felül roppanós textúrát kapunk. A kisebb darabokkal töltsük ki a hézagokat.
  5. Öntsük rá a tejszínes hagymakrémet, fedjük le alufóliával, majd süssük 60–75 percig, amíg teljesen megpuhul. Hagyjuk pár percig hűlni.
  6. Vegyük le a fóliát, és szórjuk a tetejére a reszelt Gruyère-t és parmezánt. Tegyük grill alá 5–10 percre, amíg a sajt ráolvad, buborékozni kezd, és gyönyörű aranybarna kéreg képződik rajta.
Újabb tipp a legínyencebbeknek: tálalás előtt érdemes még egy kis friss kakukkfűvel is feldíszíteni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!